Fleur en Sander aan de slag met hun huis

01-09-2022
238 keer bekeken 0 reacties

Deze keer spreken we met Fleur en Sander: 'Verduurzamen van een jaren 30-woning kan wél.'

Fleur en Sander kunnen het niet vaak genoeg zeggen: een woning verduurzamen is niet eng of financieel onhaalbaar. Verduurzamen zorgt wél voor een comfortabel huis, een veel lagere energierekening en onafhankelijkheid. Voordelen die zwaar wegen in een tijd van oorlog en oplopende gasprijzen, vinden beiden.

Jaren 30-woning verduurzamen kan wél

Het stel kocht vier jaar geleden een jaren 30-woning in Hilversum. Fleur: “We horen wel eens dat het niet mogelijk is om zo’n huis te verduurzamen zonder de bouwstijl verloren te laten gaan. Maar dat kan dus wel.” Bij aankoop was hun woning grondig toe aan renovatie. De twee wilden direct verduurzamen. Bij een eerdere woning hadden ze al met dat bijltje gehakt. “Met de inzichten van toen hebben we voor deze woning veel bewustere keuzes gemaakt.”

Stijgende gasprijzen

Een goed inzicht, zo blijkt. Want waar veel mensen sinds kort een torenhoge energierekening hebben, krijgen Sander en Fleur dit jaar juist geld terug. En daar blijft het niet bij. De stijgende gasprijzen zorgen er namelijk voor dat ze hun verduurzamingskosten sneller terugverdienen dan verwacht. “Onze renovatie hebben we voor een groot deel betaald met subsidies en duurzaamheidsleningen, die we nu afbetalen”, vertelt Fleur. “We hebben destijds uitgerekend dat onze maandlasten gelijk zouden blijven, omdat we door de energiebesparende maatregelen geen geld kwijt zijn aan gas en veel minder aan elektriciteit.”

Maar het gaat de twee niet alleen om kostenbesparing. “Ons huis is nu heel comfortabel. Daarnaast helpen we het milieu én we vinden we het fijn dat we Groningers met rust laten en niet afhankelijk zijn van Russisch gas.”

Isoleren met cellulosevlokken

De lijst met energiebesparende maatregelen is inmiddels afgewerkt. Sander somt op: “De spouwmuren waren al geïsoleerd. De zolder is van binnenuit geïsoleerd met cellulosevlokken, die hebben we ook gebruikt voor de uitbouw. Daarop ligt een sedumdak voor warmteregulatie en biodiversiteit. Al het glas is vervangen door HR++-glas. We hebben een warmtepomp en koken op inductie. Verder hebben wij beneden de vloer geïsoleerd en overal ligt vloerverwarming. Het merendeel van de stroom wekken we op met onze zonnepanelen.”

Laaghangend fruit

Alles bij elkaar is het een hele lijst, maar Sander en Fleur vinden dat mensen zich daar niet door moeten laten ontmoedigen. Inmiddels zijn er naast duurzaamheidsleningen bij de gemeente ook veel meer subsidiemogelijkheden. “Begin bij laaghangend fruit. Spouwmuren isoleren en oud (dubbel) glas vervangen, levert meteen iets op”, adviseert Sander. “Op www.duurzamehuizenroute.nl doen woningeigenaren die al hebben verduurzaamd hun verhaal, wij staan er zelf ook op.” De twee benadrukken dat het ook niet allemaal in één keer hoeft. “Doe het in fases. Elke maatregel draagt bij aan een lagere energierekening.”

Ook aan de slag?

Wilt u ook aan de slag met het verduurzamen van uw huis? Voor professioneel en onafhankelijk advies kunt u terecht bij duurzaambouwloket.nl/hilversum

Afbeeldingen

Cookie-instellingen