Centraal Station Hilversum

Busstation Stationsplein Hilversum 1964. Stationsgebouw en stationsplein. Beeld: Adriaan Pothuizen.
 
Station Hilversum 1969. De uitbouw rechts aan de voorkant is van later datum; dat was lange tijd de wachtkamer voor buspassagiers. Beeld: Nico Spilt.
 
Stationsplein Hilversum 1978 vanaf de Wilhelminastraat (rechts). Beeld: Henk Koster. 
 

Je bent nu hier

Je staat nu op het Stationsplein met aan de ene kant het Centraal Station van Hilversum en aan de andere kant het centrum. Het middelpunt van het stationsgebied. Over 10 jaar herken je deze plek niet meer terug. Je staat dan midden in een levendig, groen en veilig gebied.  Het Stationshart.

Dit gaat er gebeuren

Het Stationsplein wordt een warme en groene entree voor Hilversum. Een levendige plek waar bewoners, gebruikers en bezoekers straks komen eten, vergaderen, borrelen, studeren en ontspannen. Routes voor voetgangers en fietsers zijn duidelijk aangegeven. Straks vind je hier bebouwing, terrassen, zitplekken en groen. Er is altijd wel wat te beleven!

Duurzame bebouwing

Op het Stationsplein en op de plek waar het (tijdelijke) busstation zich nu bevindt, komt een bouwblok met gasloze woningen.  Ook is er plek voor kantoren, creatieve bedrijven, winkels en horeca. Er is ruimte voor groene daken en daken waar zonne-energie wordt opgewekt. Zo kan de nieuwbouw energieneutraal of zelfs energieleverend worden. De gemeente, NS, ProRail en de provincie Noord-Holland kijken daarnaast naar mogelijkheden om de stationshal uit te breiden.

Fietsenstalling

Onder de bouwblokken komt een moderne ondergrondse fietsenstalling. Hier is ruimte voor ongeveer 5.000 fietsen en elektrische scooters. De ingang krijgt een spectaculaire overkapping in dezelfde stijl als de overkapping van het nieuwe busstation. Bij QR-code 3 kun je dit goed zien. De fietsenstalling is straks ook vanuit de fietstunnel bereikbaar en er komt een voetgangersingang vanaf het Stationsplein.

Je vindt de volgende QR-code op de kruising van de Stationsstraat en de Schapenkamp.

Naar het vorige punt Naar Het volgende punt

 

logo hilversum mediastad, link naar hilversum.nl 

 

 
 
Cookie-instellingen