Tijdens de bijeenkomst gaf Mees Kaptein van Duurzaam Bouwloket een presentatie over isoleren en Myrte Mijnders, beleidsadviseur groen van gemeente Hilversum gaf een presentatie over natuurinclusief bouwen. Na de bijeenkomst konden mensen nog voorbeelden van isolatiemateriaal en nestkasten bekijken en in gesprek met de twee experts.
Energieloket Gemeente Hilversum
Wilt u gratis en onafhankelijk advies over welke verduurzamingsmaatregelen het beste passen bij uw woning of wilt u een offerte laten checken? Dan kunt u terecht bij het Energieloket Gemeente Hilversum via hilversum.nl/energieloket. Op de website vindt u meer informatie, maar u kunt ook mailen of bellen met een specifieke vraag.
Natuurinclusief bouwen
Meer informatie over natuurinclusief bouwen en hoe u hier zelf mee aan de slag kunt, vindt u op www.bouwenaanhilversum.nl/natuurinclusief.
Gestelde vragen met antwoorden
Tijdens de bijeenkomst werden vragen van de aanwezige bewoners beantwoord. Hieronder leest u de vragen die zijn gesteld en de antwoorden die daarop zijn gegeven.
Over isolatie
Is bekend hoe de woningen in de Meent geïsoleerd zijn?
Woningen van voor 1975 zijn vaak niet geïsoleerd, maar beschikken wel over een spouwmuur. Woningen gebouwd na 1975 hebben vaak 1 centimeter isolatie. De jaren daarna is het steeds meer geworden. Het advies is wel om met hetzelfde type isolatie na te isoleren. Dus als er glaswol zit, ook met glaswol na-isoleren.
Waar ligt de verantwoordelijkheid bij de spouw isoleren, stel dat mijn buren niet meedoen?
Als je zelf de spouw gaat isoleren en de buren niet, kun je spouwborstels laten plaatsen, zodat de isolatie niet naar de buren lekt. Maar we raden aan om isolatie gezamenlijk te doen met de buren, dat bespaart vaak geld.
Heeft het zin om te isoleren als mijn beide buren niet isoleren?
Ja, dat heeft zin. Het is voordeliger om het samen te doen, maar als dat niet kan, kun je het gewoon zelf doen. Sommige spouwmuren zijn heel klein, dan kan dat duurder zijn dan iemand die veel spouwmuur heeft. Kijk in dat geval vooral of je het samen met je buren kunt doen. Twijfel je of je een eerlijke prijs betaald? Stuur je offerte dan naar het Duurzaam Bouwloket om dat te laten checken.
Is een van de twee soorten dakisolatie (van binnen of van buiten) beter dan de ander?
Het zijn andere manieren om te isoleren, maar er is er niet één beter dan de ander.
Tussen mijn dakpannen en het dakbeschot zit een laagje pur. Hoe ga ik dan aan de slag met van binnenuit mijn dak isoleren?
Bij veel woningen in de Meent zit buiten een laagje pur tussen de dakpannen en het dakbeschot. Als er buiten een laagje pur zit, moet u binnen werken met opencellige isolatie zoals steenwol, dat kan ademen. Daartegen plaatst u klimaatfolie, dat reguleert zichzelf. In de zomer gaat dat namelijk openstaan zodat het vocht eruit kan, en in de winter houdt het vocht tegen van douchen, koken, transpireren etc. Zo zorgt u ervoor dat het vocht niet in het dak en de isolatie trekt en voorkomt u vochtproblemen. Als er geen laagje pur zit buiten, dan moet u juist binnen werken met dichtcellige isolatie om vochtproblemen te voorkomen.
Kan ik binnen isoleren en klimaatfolie plaatsen en dat afwerken met gipsplaten?
Ja, dat kan. Daar hoeft ook geen luchtlaag tussen, het gips kan direct tegen de klimaatfolie en isolatie aan.
Als ik mijn dak van binnen laat isoleren, hoe lang duurt dat dan en moet ik mijn zolder leegruimen?
Dat kan in één dag gebeurd zijn, maar je moet wel je hele zolder leeghalen. Ze moeten overal bij kunnen om dakisolatie te plaatsen.
Ik laat binnenkort een dakkapel plaatsen met platdak, hoe werkt het dan met isolatie?
Bij een nieuw dakkapel dat geplaatst wordt, zit het qua isolatie meestal al goed in de constructie van het dakkapel.
Moet ik mijn zoldervloer isoleren?
Dat is bij woningen in de Meent vaak niet nodig, omdat het dak goed na-geïsoleerd kan worden. Daarnaast zijn veel zoldervloeren in de Meent van beton. Dan wordt vloerisolatie bij de zoldervloer niet geadviseerd.
Moet ik vloer- of bodemisolatie, of beiden?
Dat is van meerdere factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld van de hoogte van de kruipruimte, en of de kruipruimte nat of droog is. Als uw kruipruimte droog is, is bodemisolatie waarschijnlijk niet nodig. Dan kijkt u naar vloerisolatie. De keuze voor het type materiaal is belangrijk als u een houten vloer heeft. Heeft u een betonnen vloer, dan zijn vrijwel alle materialen bruikbaar. De diepte van de kruipruimte kan variëren tussen woningen. Onderzoek wat de hoogte van uw kruipruimte is en of u bij uw hele kruipruimte kunt komen. Bij veel woningen in de Varen-, Kroos-, Mossen- en Rietmeent is de kruipruimte maar voor een deel bereikbaar. Dan moet er mogelijk ergens een luik worden bijgemaakt. Ook zonder luik kan er geïsoleerd worden, dan doen ze het via de buitengevel. Dat u niet bij uw hele kruipruimte kunt, is in ieder geval geen reden om geen vloerisolatie te doen.
Als mijn kruipruimte niet diep genoeg is, wat zijn dan de extra kosten wanneer er zand moet worden weggezogen zodat de kruipruimte dieper wordt?
De prijs varieert, ook per methode. Kunnen ze het zand wegzuigen, of moet het geschept worden bijvoorbeeld? Wilt u advies voor uw woning, stuur dan een mailtje of bel naar het Duurzaam Bouwloket.
Hoe circulair zijn materialen voor vloerisolatie?
Folie en woldekens zijn qua circulariteit beter dan purschuim. Maar purschuim werkt weer beter bij kieren. Let wel op bij purschuim dat de ventilatiegaten van buiten naar de kruipruimte niet worden geblokkeerd. Vraag na bij de uitvoerder dat die open blijven zodat de kruipruimte geventileerd wordt.
Ik hoor vaak over de firma Pluimers. Zijn zij een goede partij?
Op de website van het Duurzaam Bouwloket staan bedrijven die zij hebben getoetst op certificeringen en andere punten. Duurzaam Bouwloket is een onafhankelijke partij. Hun advies is: kijk welke partijen lokaal zijn en wie gecertificeerd zijn. Het Duurzaam Bouwloket kan meekijken met offertes die u krijgt en denkt mee over wat de beste kans van slagen is voor u. In het projectgebied werken we samen met het Energiedienstenbedrijf en een aantal bedrijven en aannemers. Op een later moment kunnen hier mogelijk andere bedrijven bij komen. Bij de bedrijven waar wij nu mee samenwerken krijgt u ook een energieprestatiegarantie. Zij zijn dus aanspreekbaar op wat zij leveren.
Werkt raamfolie ook, zo’n laag op je raam plakken?
Dat wordt niet geadviseerd. Raamfolie brengt ook een risico met zich mee: als een deel van de folie van het raam af gaat, ontstaan er thermische breuken, waardoor een deel van het glas heel warm of juist heel koud kan worden. Door deze verschillende temperaturen in het glas kan het glas zelfs gaan scheuren. En de isolerende werking van de folie is nihil. In nieuw glas zit vaak een coating die wel helpt, ook om te koelen.
Ik woon in het projectgebied en weet wat ik wil doen. Waar kunnen we aanspraak op maken, qua financiën maar ook collectieve inkoop?
Er zijn reguliere subsidies voor isolatie beschikbaar voor iedereen. Kijk voor alle subsidies op www.duurzaambouwloket.nl/subsidiecheck. Voor het projectgebied hebben we een extra subsidie van het Rijk binnengehaald. Die subsidie is voor de totale overstap naar aardgasvrij. We zijn nu bezig met het maken van arrangementen. Aan het einde van dit jaar hopen we de pilot met de koplopers afgerond te hebben en de arrangementen klaar te hebben. Dan kunnen we u ook concreet vertellen waar u aanspraak op kunt maken. Wij gaan ook kijken hoe we het aantrekkelijk kunnen maken om collectief te verduurzamen. Hierover kunt u ook alvast in gesprek met uw buren. De lokale energiecoöperaties HilverZon en HET organiseren ook collectieve inkoopacties samen met energiecoöperaties uit de regio. Meer info via https://collectieveinkoop.energieverbonden.nl/.
Wat voor prijzen kan ik verwachten? Kunnen we bijvoorbeeld offertes inzien van de koplopers?
Het delen van de offertes vinden we een goede suggestie, maar we gaan even kijken hoeveel we precies kunnen delen om een actueel beeld te geven. Het blijft informatie van uw medebewoners. Wat elke bewoner uit de extra subsidie van het Rijk krijgt, varieert naar gelang van het woningtype, de investering en de kosten (zie ook het dossier op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/aardgasvrije-wijken/documenten/publicaties/2020/11/16/hilversum-de-hilversumse-meent---aanvraag-proeftuin-aardgasvrij-wijk-2e-ronde).
Over natuurinclusief bouwen
Ben ik verplicht om natuurinclusieve maatregelen te nemen als ik verduurzamingsmaatregelen neem?
In zekere zin. Huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen zijn beschermde dieren. Hun verblijfplaats is het hele jaar door beschermd. Afhankelijk van welke verduurzamingsmaatregelen u gaat nemen, moet u volgens de wet een ecoloog laten komen die inschat of uw huis geschikt is voor dieren. Deze ecoloog kan aangeven dat u gewoon kunt verduurzamen, maar kan ook adviseren om vervolgonderzoek te doen. Na dat onderzoek kunt u mogelijk de maatregelen in een bepaalde periode van het jaar doen of op een bepaalde manier doen zodat u de dieren en hun verblijfplaats geen schade toebrengt. Maar het kan ook zijn dat u een ontheffing van de Wet natuurbescherming moet aanvragen. Als u van binnenuit isoleert, heeft dat geen impact op de verblijfplaatsen van dieren buiten. Dan hoeft u dus geen rekening met dieren te houden. We zijn in overleg met de omgevingsdienst en de provincie Noord-Holland om te kijken en afspraken te maken of we voor de gehele Meent of buurtjes in de Meent zo’n onderzoek kunnen doen, zodat individuele eigenaren dat niet zelf hoeven te doen. Zie ook de vraag verderop in dit verslag.
Hoeveel dakpannen voor mussen moet ik plaatsen om voldoende te hebben gedaan?
Als u voor mussen drie dakpannen plaatst, bent u goed op weg. De gemeente is nu met de koplopers bezig met het maken van een keuzehulp. Deze keuzehulp helpt u te bepalen wat u voor dieren moet doen bij elke verduurzamingsmaatregel en wanneer u voldoende gedaan heeft. Dit hangt ook af van hoe u gaat verduurzamen. Een aantal acties hebben een grotere impact dan andere maatregelen. Als u bijvoorbeeld van binnenuit het dak isoleert, blijft het dak beschikbaar voor dieren, dus dan is er geen probleem.
Waar koop ik dakpannen voor huismussen of nestkasten voor gierzwaluwen of vleermuizen?
Er zijn verschillende websites waar u dat kunt kopen, zoals bij www.vivarapro.nl of bij www.veldshop.nl. Via de website van de Vogelbescherming komt u vaak ook op de juiste websites terecht. Voor huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen kunt u van alles vinden, van kasten die u op de muur hangt tot kasten die u in de gevel kunt wegwerken.
Hoe houd ik huismussen tegen op een diervriendelijke manier?
Bied ze een alternatieve plek, dan weet u zeker waar ze zitten. Als u gaat isoleren, maakt u namelijk de overige plekken dicht. Hang bijvoorbeeld een nestkast op een plek waar u geen last van ze heeft.
Hoe wordt natuurinclusief bouwen meegenomen in het project Meent Aardgasvrij?
We zijn daar nu mee bezig, ook in het koploperstraject. We kijken met de provincie Noord-Holland hoe we dat kunnen doen. Nu moet namelijk volgens de wet iedereen zelf onderzoek doen, maar dat kan vrij duur worden, dus dat lijkt ons geen goed plan. We zijn dus aan het kijken hoe we de regels goed kunnen toepassen, maar op een praktische manier. We zijn voor het koploperstraject ook in gesprek met het EDB en aannemers over welke voorzieningen zij makkelijk mee kunnen nemen in het werk.
Als een aannemer mijn woning verduurzaamt, bij wie ligt dan de verantwoordelijkheid om natuurinclusief te bouwen?
Er zijn juridische uitspraken dat een aannemer verantwoordelijk is voor het in acht nemen van de Wet natuurbescherming. Een aannemer zou natuurvriendelijk moeten werken en mag geen mussen, vleermuizen of zwaluwen doden. Op onze website www.bouwenaanhilversum.nl/nib vindt u ook een checklist die u helpt om te kijken of uw aannemer de werkzaamheden op een natuurinclusieve manier uitvoert.
Hoe klein kan een egel zich maken zodat hij door een ronde opening onderin de schutting kan?
Zo’n gat moet ongeveer 13 centimeter bij 13 centimeter zijn.
Heeft u nog vragen die niet zijn beantwoord tijdens de bijeenkomst? Stuur ons dan een mailtje: meentaardgasvrij@hilversum.nl.