23 maart 2022: Themabijeenkomst warmtepompen

711 keer bekeken 0 reacties

Woensdag 23 maart vond de themabijeenkomst over warmtepompen plaats in de Meentwerf. 68 Meentbewoners waren hierbij aanwezig. Een specialist, Michiel van der Vight, gaf een presentatie en twee bewoners uit de Meent vertelden over hun ervaringen met de warmtepomp in hun woningen.

Tijdens de bijeenkomst werden vragen van de aanwezige bewoners beantwoord. De vragen gingen over verschillende soorten warmtepompen:

  • De lucht-water-warmtepomp. Deze warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en zet deze op een energiezuinige manier om in warm water voor uw sanitatir of centrale verwarming. Dit is een individueel systeem: een warmtepomp voor één woning.
  • De water-water-warmtepomp met een bodemlus. Deze haalt de warmte uit de bodem en zet deze op een energiezuinige manier om in warm water voor uw sanitair of centrale verwarming. Met een lus kunnen meerdere woningen verwarmd (of efficiënt gekoeld) worden.
  • De lucht-lucht-warmtepomp. Deze werkt vergelijkbaar als een airco, maar kan naast koelen ook verwarmen. De warmte of koude wordt afgegeven via de ventilatoren.

Hieronder leest u de vragen die zijn gesteld en de antwoorden die daarop zijn gegeven.

Klopt het dat de warmtepomp elektriciteit gebruikt?
Ja. Voor één deel stroom dat de warmtepomp gebruikt, kan hij vier delen warmte produceren. Je krijgt dus meer warmte dan de stroom die de warmtepomp verbruikt. Een cv-ketel kan dat niet: je kunt niet meer warmte uit de ketel krijgen dan er in het aardgas zat.

Hoe groot moet mijn warmtepomp zijn?
Dat is afhankelijk van de grootte van je woning en de grootte van je energievraag. Hoe meer energie je verbruikt aan verwarming en warm water, hoe meer capaciteit je warmtepomp moet hebben. Daarom is het ook zo belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is. Gemiddeld is een warmtepomp met vermogen van 3 kW voldoende voor een goed geïsoleerde woning. Voor de woningen in de Meent rekenen we momenteel uit hoeveel vermogen nodig is. We verwachten dat een warmtepomp met vermogen tussen de 4-6 kW nodig is.

Kan ik mijn radiatoren houden?
Dat kan, als ze het goed doen met water van 35 tot 55 graden. Je kunt aan je warmtepompleverancier vragen om het warmteverlies uit te rekenen per kamer, dan weet je of je met je huidige radiatoren elke kamer warm kunt krijgen. Lukt dat niet, dan kun je je radiatoren vervangen, aanpassen, kleine ventilators onder je verwarming hangen of infraroodpanelen gebruiken.

Is een warmtepomp geschikt voor douchewater?
Ja, daarvoor gebruik je water uit het boilervat. Als je je badkamer gaat verbouwen, ga dan voor een warmte-terug-win-systeem in de douche. Dan hoef je minder warm water uit het boilervat te halen, waardoor je langer kunt douchen.

Welk energielabel is voor een goed geïsoleerde woning?
Label B of hoger. Let op: dat moet wel label B zijn op basis van isolatie, niet doordat je zonnepanelen hebt.

Kan ik de buitenunit van de warmtepomp ook binnen zetten?
Nee, je hebt juist lucht van buiten nodig om de warmte te verzamelen. Wel kun je een kap of kast om de buitenunit heen plaatsen, dit dempt ook geluid.

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?
Een moderne warmtepomp blijft binnen 50 decibel, vergelijkbaar met een vloerventilator. Als het koud wordt, kan het geluid harder zijn. Is het buiten warmer dan 5 graden, dan is het geluid van de warmtepomp heel zacht. Je kunt ook de buitenunit een maatje groter nemen, dat scheelt weinig in kosten en veel in geluid. Je kunt er eventueel ook een kap omheen plaatsen. Let er ook op waar je de warmtepomp plaatst, bijvoorbeeld op een plek aan de woning waar je niet naast zit.

Hoe zijn de warmtepomp binnen en de buitenunit verbonden?
Er gaan twee leidingen naar de buitenunit. Die kunnen onder de grond gelegd worden, of aan de buitengevel bevestigd worden.

Moet je de warmtepomp op een constante temperatuur houden?
Ja. De warmtepomp werkt met lage temperaturen, 35 tot 55 graden. Maar om legionella tegen te gaan, warmt het boilervat af en toe even op tot 60 graden. Als je lang op vakantie gaat, kun je de warmtepomp op vakantiestand zetten, als je die optie hebt.

Kan ik ook koelen met de warmtepomp?
Met de meeste warmtepompen kun je ook koelen. Dat hangt wel af van je radiatoren: die wil je niet te koud maken i.v.m. condensvorming. Bij koelen gaat de warmte weg via de buitenunit: de warmtepomp gaat dan andersom werken. Je gebruikt dan de warmtepomp dus in de zomer. Houd dan rekening met stroomverbruik en mogelijk meer geluid. Koelen in de zomer is voor comfort, niet voor duurzaamheid of besparing, dus daar betaal je voor.

Heb je een vergunning nodig voor een warmtepomp?
In principe niet, maar het is handig dit te checken via de check van het Omgevingsloket. Bij de perceelgrens mag je maximaal 40 decibel geluidsoverlast veroorzaken. Plaats de buitenunit daarom liever 2 meter van de erfgrens af. Meer informatie leest u op de website van de gemeente.

Kun je je huis verwarmen met een airco?
Dat kan, als de airco daarvoor geschikt is. Een airco is eigenlijk ook een warmtepomp. Je plaatst dan meerdere airco’s, afhankelijk van de ruimte. Dat werkt efficiënter dan een cv-ketel, maar minder efficiënt dan een warmtepomp die radiatoren warm maakt.  

Bij gebruik van een collectieve oplossing, dus de warmtepomp met bodemlus voor meerdere woningen, wie is dan eigenaar en waar komt de bodemlus te liggen? En hoeveel huizen kunnen er aan zo’n bodemlus?
We onderzoeken nu waar we de bodemlus het beste kunnen neerleggen, hoeveel woningen er op een lus kunnen en hoe we het eigendom het beste kunnen regelen. De verwachting is dat ongeveer 3, 4 of 5 huizen op een bodemlus kunnen worden aangesloten. Een warmtepomp met bodemlus werkt overigens in de winter efficiënter, omdat de bodem dan warmer is dan de lucht.

Kan een bodemlus ook veel dieper geplaatst worden dan tientallen meters, bijvoorbeeld een paar kilometer?
Je kunt een warmte-koude-opslag in de bodem aanleggen, op een diepte van zo’n 150 à 200 meter. Maar dan moet je alsnog boringen plaatsen en een soort leidingsysteem voor de hele wijk aanleggen. Het is een grote investering die alleen haalbaar is als veel mensen tegelijk aangesloten willen worden. Een gesloten bodemlus is een kleinschalig aanpak, met een klein aantal woningen en dus makkelijker te organiseren.

Zorgt een bodemlus voor problemen in de grond?
Nee, van tevoren wordt altijd goed gekeken of de ondergrond stabiel genoeg is en de bodemlus dus stevig ligt en heel blijft. Ook is de lus een gesloten systeem dat niet uitwisselt met het grondwater.

Wordt er in het project Meent Aardgasvrij gedacht aan soort glasvezelsysteem, waarbij er in één keer een systeem wordt aangelegd waar bewoners op hun eigen tijd op aan kunnen sluiten?
Voor het project werken we met een systeem van een bodemlus voor 3 tot 6 woningen. Geen groot systeem voor de hele wijk. We willen wel de mogelijkheid bieden om ruimte te houden voor die 3 tot 6 woningen, bijvoorbeeld als 4 bewoners nu al willen en 2 nog niet. We kijken nu in het koploperstraject hoe dat gaat en of dat kan.

Hoe zit het met een ‘hoge-temperatuur-warmtepomp’ van Vattenfall en Feenstra?
Dit zijn eigenlijk gewoon warmtepompen die ook op hoge temperatuur (70-80 graden) kunnen werken. Maar deze zijn minder efficiënt dan een warmtepomp op lagere temperatuur (35-45 graden). Ook bij cv-ketels die hoog staan afgesteld (op 80 graden) geldt dat: dan verbruik je meer gas dan nodig omdat de ketel minder efficiënt werkt. Maar deze hoge-temperatuur-warmtepompen zijn nu nog niet op de markt voor particulieren.

Halen we onze co2-verminderingsdoelen als we overstappen op hybride warmtepompen met waterstof in plaats van aardgas?
Ja, maar alleen als waterstof groen wordt gemaakt. Voorlopig wijst onderzoek er op dat het niet gaat lukken om waterstof in huizen zoals in de Meent te gebruiken.

 

Heeft u nog vragen die niet zijn beantwoord tijdens de bijeenkomst? Stuur ons dan een mailtje: meentaardgasvrij@hilversum.nl.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen