Onderzoek naar lagere temperatuur cv

800 keer bekeken 0 reacties

Een cv-ketel op aardgas werkt met water dat wordt verwarmd tot een hoge temperatuur. Alternatieven zonder aardgas werken op lagere temperatuur. Maar hoeveel isolatie is nodig om een woning op lage temperatuur comfortabel te verwarmen? In de winter van 2020-2021 hebben we hiernaar onderzoek gedaan.

De meeste woningen worden verwarmd met een cv-ketel op aardgas. De cv-ketel warmt het water dat naar de radiatoren gaat op tot 70 à 80 graden. In de toekomst is er geen aardgas meer beschikbaar. We moeten op zoek naar alternatieve warmtebronnen en -systemen. De meeste alternatieven werken niet met hoge, maar met lage temperaturen. Er stroomt dan dus geen water van 80 graden, maar bijvoorbeeld van 50 à 60 graden naar de radiatoren of andere verwarmingselementen. Als de woning goed geïsoleerd is, kunt u hiermee uw huis heel comfortabel verwarmen.

Hoeveel isolatie is nodig?

Maar hoeveel isolatie is nu eigenlijk nodig om met lage temperatuur de woning te verwarmen? In de winter van 2020-2021 hebben we hiernaar onderzoek gedaan. Bij 16 Meentbewoners is de cv-ketel op 55 graden gezet. Zij hebben ook een slimme thermostaat gekregen. Met de gegevens uit deze thermostaat is gekeken of de ingestelde binnentemperatuur werd gehaald en hoe snel die werd gehaald. Ook hebben de bewoners vragen beantwoord over hoe comfortabel zij hun woning vonden.

Resultaten

Met enige voorzichtigheid kunnen we zeggen dat het waarschijnlijk mogelijk is de woningen in de Meent met de huidige isolatie en verwarmingsinstallatie op een lage temperatuur te verwarmen.

  • Ongeveer de helft van de bewoners gaf aan geen verschil in comfort te merken.
  • Voor een aantal bewoners werd het wel onacceptabel kouder in de woning.
  • Bij twee woningen bleek iets anders in de installatie mis te zijn, waardoor het veel kouder werd.
  • De opwarmtijd van de woningen verschilde erg.

Het is lastig conclusies te trekken, omdat we de gegevens moeilijk kunnen vergelijken met woningen die wel op hoge temperatuur zijn verwarmd.

Bent u benieuwd naar het rapport met de resultaten? Dat kunt u opvragen via meentaardgasvrij@hilversum.nl.

Wat gebeurt er met de resultaten?

Andere wijken in Nederland die deelnemen aan het Programma Aardgasvrije Wijken hebben dit onderzoek ook uitgevoerd. We delen de resultaten daarom met het landelijke netwerk. Dit netwerk gaat de resultaten vergelijken.

 

Afbeeldingen

logo hilversum mediastad, link naar hilversum.nl 

 

 
 
Cookie-instellingen