Koplopers: "Streven naar een zo groen mogelijke woning"

05-05-2023
713 keer bekeken 0 reacties

Heel bijzonder vindt Danie de Wet het koploperstraject. In Zuid-Afrika, waar hij vandaan komt, kende hij dergelijke support en interesse vanuit de gemeente niet. Daarom aarzelden Danie en zijn vrouw Maja geen moment toen ze zich als koploper konden aanmelden.

Het gezin de Wet verhuisde in 2020 naar de Hilversumse Meent. “Ons huis had al vloerverwarming en dat was heel comfortabel. Ook lagen er tien zonnepanelen op het dak. Toen we hoorden dat Nederland in de toekomst van het aardgas af gaat, besloten we ons te verdiepen in de aanschaf van een warmtepomp. Natuurlijk voor het milieu, maar ook vanwege de gasprijs. In Zuid-Afrika hebben woningen geen centrale verwarming. Omdat we in Nederland hoorden dat aardgas slecht voor het milieu is, besloten we onze woning zo groen mogelijk te maken.”

Warmtepomp geplaatst

Via het koploperstraject kreeg Danie uiteindelijk een offerte voor een warmtepomp. “In november hebben we het contract getekend en afgelopen februari is de pomp geplaatst. Helaas is het niet gelukt om de warmtepomp voor de winter te plaatsen omdat we de offertes pas later ontvingen dan de bedoeling was. Toch realiseer ik me dat het bijzonder is dat wij een warmtepomp kregen in de tijd dat ze schaars waren.”

Inmiddels heeft het huis ook vloerisolatie met PUR-schuim. “Dat heeft het grote verschil gemaakt. Nu is het echt lekker warm”, vertelt Danie. “Verder hebben we op de benedenverdieping HR++-glas. Dat gaan we deze zomer ook op de eerste verdieping plaatsen. Daarnaast wil ik onderzoeken of het de moeite waard is om zonnepanelen aan de noordzijde van ons huis te plaatsen. Die kunnen ons helpen om zoveel mogelijk energieneutraal te zijn.”

Kennis verzamelen

Danie en zijn vrouw zijn blij dat ze klaar zijn voor de toekomst. Anderen wil hij aanraden om de stap naar een duurzame woning echt te maken. “Het is de investering echt waard. Probeer wel zoveel mogelijk kennis te verzamelen, zodat je weet waar je over praat. Kijk bijvoorbeeld op de Meent Aardgasvrij-website van de gemeente. En durf vragen te stellen.”

Afbeeldingen

logo hilversum mediastad, link naar hilversum.nl 

 

 
 
Cookie-instellingen