Puzzelen met duurzaamheidswensen van koplopers

31-08-2022
1824 keer bekeken 0 reacties

Jan Nieuwveld is adviseur verduurzaming. De afgelopen tijd ging hij langs bij zo'n dertig koplopers. Deze Meentbewoners hebben allemaal een eigen reden om hun woning te verduurzamen: meer comfort, het milieu of kostenbesparing. Jan vertelt hoe hij het adviseert over duurzame aanpassingen.

“Samen met een aannemer heb ik de koplopers bezocht om te horen wat hun wensen zijn. Ook heb ik de woning goed bekeken: wat is het bouwjaar, welke duurzame aanpassingen zijn al gedaan en welke mogelijkheden zijn er?”

Naast de wensen van de bewoners is er nog het advies van de aannemer of installateur, die ook kijkt hoe een woning zo optimaal mogelijk kan worden verduurzaamd én naar eventuele wensen van toekomstige bewoners. Jan: “Dat advies matcht niet altijd met de aanpassingen die de klant wil of kan doen. Aan mij de taak om het zo te kneden dat ze elkaar begrijpen en dat het uiteindelijk wél matcht. Dat kan soms een puzzel zijn.”

Oude internetprijzen

Tijdens zijn huisbezoeken hoort Jan ook de twijfels van mensen. Die gaan vaak over de prijs. “Dat komt meestal door internet. Mensen krijgen een offerte, kijken vervolgens op internet en vinden een prijs die lager is dan die van de installateur. Als ik doorvraag, blijkt dat bijvoorbeeld een oude prijs te zijn.” Het verschil in kosten kan bijvoorbeeld ontstaan door een prijsstijging van de materialen of aan de kwaliteit van de producten. “Ook ligt het eraan of een warmtepomp op zolder of in de bijkeuken moet komen. De woning van een klant bepaalt de prijs.”

Jan merkt ook dat over de warmtepomp nog veel onbekend is. “Mensen vragen zich af of het apparaat niet te groot is, of het niet teveel lawaai maakt en of ze hun woning er wel warm mee krijgen. Daarom komen er modelwoningen waar mensen dat allemaal zelf kunnen ervaren.”

Menulijst voor bewoners

Al veel bewoners hebben na het advies van Jan een offerte op maat gekregen. “Als je die offertes over elkaar legt, zie je parallellen. Voor de isolatie van een dak ontstaat een vierkantemeterprijs. Uiteindelijk willen we Meent-bewoners een menulijst kunnen bieden. Hierop kunnen ze hun wensen en vierkante meters invullen, en daar komt een prijs uit.”

Momenteel is het druk bij verstrekkers van financieringen, aannemers en installateurs. De prijzen en wachttijden lopen op en dat terwijl mensen nú graag willen verduurzamen. Daarvoor is het nooit te laat, zegt Jan. “Elke woning is duurzaam en comfortabel te maken. Begin alvast met informatie opzoeken, dan kan je daarna bewuste keuzes maken.”

Afbeeldingen

logo hilversum mediastad, link naar hilversum.nl 

 

 
 
Cookie-instellingen