Stadse dieren: kijkt u mee?

Een eekhoorn die een pinda oppeuzelt, een egeltje dat ligt te slapen, of een roodborstje dat een van zijn soortgenoten uit de tuin verjaagt. Ook in de winter kunnen we kleine dieren zien in de stad, in de tuin of op het balkon. Heeft u iets leuks gezien? Vertel het ons onderaan deze pagina. Wij zijn benieuwd naar leuke verhalen over kleine dieren in een winters Hilversum. Kijkt u mee?

Als u deze winter lekker met een warm kopje koffie of thee naar buiten kijkt, kunt u ook kleine dieren voorbij zien vliegen, hupsen of kruipen. Dieren passen zich namelijk steeds meer aan aan de stad. Hier kunnen zij eten en beschutting vinden, wat voor sommige dieren en insecten in de buitengebieden steeds minder te vinden is.

Het is niet alleen leuk om naar deze dieren te kijken, maar ook belangrijk. Hoe meer informatie we samen verzamelen over deze dieren, hoe beter mensen onderzoek kunnen doen naar deze dieren en hun leefomgeving. Wilt u hier (meer) aan bijdragen? Ga dan naar www.waarneming.nl. Hier wordt alle data over dieren en natuur in Nederland verzameld.

Dus heeft u iets leuks, bijzonders of moois gezien? Laat het ons hieronder vooral weten! We willen er met zijn allen een uitnodigende, gezellig omgeving van maken, dus reageer respectvol op elkaar en op een vriendelijke toon.

4  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Gerard Peet

07-01-22 om 22:18

Hoezo: "dat een van zijn soortgenoten uit de tuin verjaagd"?  Tegenwoordige tijd = stam plus T, leerden we vroeger... Deze regel niet publiceren svp!

Terzake: gisteren (6 januari) zag ik even na 13 uur, kijkend vanuit ons appartement in Beukendael (Utrechtseweg) naar de achtertuinen van de Diependaalse Drift (oostzijde), een eekhoorntje door en over de bomen en coniferen springen. Na ongeveer honderd meter verloor ik de pluimstaart uit het oog.

Langer geleden, toen we zelf nog aan de Diependaalse Drift woonden, hebben we ook enkele malen een eekhoorntje gezien dat in de herfst kwam snoepen van de hazelnoten in onze achtertuin. De gekste waarneming was een haas op de stoep, die vanuit zuidelijke richting was komen aanlopen, zich bedacht, omkeerde en snel als een haas weer richting Holleweg terugsprintte.

 

 

 

Annemiek Andriessen

08-01-22 om 14:30

Wat waren we blij met ons pas gelegde gazonnetje. Totdat het op een ochtend was omgetoverd tot een mijnenveld! Was het misschien dat schattige egeltje wat af en toe in onze tuin bivakkeerde? Dat leek ons onwaarschijnlijk, het gras was immers flink omgeploegd.

Lange tijd bleef het een mysterie… Tot op een avond kat Tommy, normaliter onverschrokken, met grote ogen achteruit deinsde. En daar was hij: flink van postuur en gekleed in zwart en wit: een das! Verlegen was hij zeker niet toen hij op de gevoelige plaat werd vastgelegd.

Google vertelde ons dat een das gek is op regenwormen, ons grasveld was dus één grote snoepwinkel. Een das woont in burchten en de oude haven bij ons huis biedt daarvoor een perfecte plek. Heel bijzonder dat dit beschermde dier ons af en toe een bezoekje brengt!

Seinhorst

13-01-22 om 13:01

LS.

Misschien leuk om te melden is dat er in het vogelhuisje op ons balkon in Hilversum Oost,een Eikelmuis gespot is.
Het was op 3 december j.l.
Het diertje zat heerlijk te eten aan de vetbollen.
Het duurde wel even voordat we er achter kwamen dat het om een Eikelmuis ging.
Waarschijnlijk is het diertje nu in winterslaap want we hebben het niet meer gezien.

-- 
Seinhorst
 

Robin Jongerden

16-01-22 om 15:39

In het steeds dunner wordende krantje van Hilversum zag ik een link naar deze website. Nou heb ik in mijn ogen niet echt iets interessants te melden maar toch even een beschrijving van wat ik zoal in mijn tuin waarneem deze winter (2021-2022):

Dagelijks komen er mussen, koolmeesjes, duiven, eksters en kauwtjes onze tuin bezoeken. Mede denk ik doordat we wat voederplekjes hebben gecrëeerd. Om de paar dagen zit hier een roodborstje bij. De meeuwen zien we wel elke dag vliegen maar komen vrijwel niet landen. Zeer sporadisch komt er een egeltje buurten maar dat is voor zover we kunnen waarnemen slechts 1 keer per jaar. 

Als laatste wil ik nog de ganzen noemen die meestal op grote hoogte overkomen vliegen met hun gakkende geluiden. Daar kan ik echt van genieten. (mits er niet iemand in zijn/haar volgetegelde tuin luidruchtig de onopgevoede kinderen uitlaten...)

 

logo hilversum mediastad, link naar hilversum.nl 

 

 
 
Cookie-instellingen