Gezonde bodem

Een gezonde bodem is belangrijk. Op verschillende plekken in Hilversum zit lood in de bodem. Dat komt doordat er vroeger veel lood werd gebruikt. Dit lood kwam in de grond terecht. Gelukkig kun je toch zorgeloos genieten van je tuin als je zorgt voor een gezonde en schone bodem.

Als jonge en ongeboren kinderen veel lood binnenkrijgen, kan hun leervermogen verminderen met 1 tot 3 IQ-punten. Jonge kinderen kunnen dit lood binnenkrijgen door bijvoorbeeld hun vingers in hun mond te steken tijdens het spelen op een vervuilde bodem. Dit risico kun je verminderen door voor een gezonde en schone bodem te zorgen. Lees meer over de gezondheidsrisico's van lood op de website van de GGD.

Zorgeloos genieten

Met onderstaande tips kun je zorgeloos genieten van je tuin en bescherm je je kinderen tegen het binnenkrijgen van lood:

  • Kweek groente en fruit in bakken met schone grond (potgrond of tuinaarde). Was groente en fruit uit eigen tuin grondig.
  • Was je handen na het tuinieren en voor het eten. Laat ook jekinderen hun handen wassen na het buitenspelen en voor het eten.
  • Bedek de vervuilde bodem. Leg een schone laag grond aan of bedek de grond met gras, struiken of vaste planten, grind of houtsnippers. Liever geen tegels, want dan zakt het regenwater minder goed in de grond.
  • Wil je een laag (vervuilde) grond afgraven? Je kunt (vervuilde) grond naar het scheidingsstation van het GAD brengen.

De bodem checken

Wil je checken of er lood in jouw bodem zit?

  • Op deze loodkaart kun je zien of er verwacht wordt dat er in jouw tuin lood in de bodem zit.
  • Wil je meer weten over jouw bodem? Dan kun je een rapport opvragen.
  • Wil je een zo recent mogelijk bodemrapport en dus bodemonderzoek laten uitvoeren? Lees meer op de pagina bodemonderzoek.
  • Heb je nog vragen? Stuur een mailtje naar bodem@hilversum.nl.

Wat doet de gemeente?

Bij herinrichting van de openbare ruimte laat de gemeente altijd de bodem onderzoeken. Als er sprake is van een vervuilde bodem, wordt de bodem gesaneerd. Ook bij groene initiatieven vanuit inwoners, bijvoorbeeld in hun straat, wordt er onderzoek gedaan naar de bodem.

Meer informatie over lood uit de bodem vind je op hilversum.nl

logo hilversum mediastad, link naar hilversum.nl 

 

 
 
Cookie-instellingen