Submenu

Tegel eruit, plant erin

Planten, bloemen en bomen in plaats van tegels en asfalt. Zo simpel is het. We gaan tegels wippen! Gemeente Hilversum vervangt zinloze verharding in straten en pleintjes door bomen en struiken. Hilversummers gaan aan de slag met hun tuin. Doe jij ook mee?

Help je mee met jouw eigen tuin?

Doe ook mee! Haal tegels of stenen uit je tuin en zet er bloemen, planten en struiken voor terug. Zo help je mee om Hilversum groener, gezonder en klimaatbestendiger te maken.

Hilversum doet mee met het

Doe jij ook mee? Geef je gewipte tegels door via deze link.

Tegeltaxi

Gemeente Hilversum helpt je graag! Wij komen je tegels ophalen met onze tegeltaxi. En je kunt als bedankje een zakje Hilversums zaadmengsel of een gratis boompje aanvragen. Meld je snel aan of lees meer over de tegeltaxi.

Samen aan de slag

Ga samen met je buren aan de slag! Gemeente Hilversum en Hilversum100 helpen je. We geven jullie schone tuinaarde en zetten een container neer voor jullie tegels. Voor deze actie moeten minimaal 10 huishoudens meedoen en jullie moeten samen minimaal 20 m2 tegels of stenen uit de tuin halen.

Gaan jullie aan de slag? Meld je aan via de knop hieronder.

Wij gaan samen tegels wippen!

Heb je hulp nodig om meer buren te vinden of advies nodig voor jullie actie? Neem contact op met Hilversum100 door een mail te sturen naar natuur@hilversum100.nl Zij helpen jullie de aanmelding voorbereiden.

Ondernemers

Ook ondernemers kunnen aan de slag! Als jullie met minimaal 5 ondernemers samen minimaal 100 m2 tegels wippen, halen wij de tegels voor jullie op.

Aanmelden tegelwippen ondernemers

Hoe pak je het aan?

Je wilt de tegels uit je tuin halen en er planten en bloemen in zetten. Hoe begin je? Een paar tips:

 • Op de website van Stichting Steenbreek vind je een heel handig stappenplan.
 • Meng het bestratingszand onder je tegels met wat bladcompost of vervang het door tuinaarde. Dat is beter voor planten.
 • Welke planten kies je voor je tuin? Bekijk het overzicht van planten, struiken en bomen die goed passen bij Hilversum. Het voor- en najaar zijn de perfecte seizoenen om te planten of zaaien.
 • Meer tips? Bij Stichting Steenbreek vind je een overzicht met tips. Ook Hilversum100 geeft tips en handige links voor een groene tuin.
 • Inspiratie opdoen? Veel Hilversummers zijn al bezig met vergroenen. Lees hun verhalen bij Hilversum100: hilversum100.nl/steenbreek/hilversummers-in-actie
 • Ook een schone en gezonde bodem is belangrijk. Op sommige plekken in Hilversum zit lood in de bodem. Lees meer over hoe je hiermee om kunt gaan.

 

Tussenstand NK Tegelwippen

 1. Huizen - 10269 tegels - tegel per inwoner 248,81 - plek 8
 2. Hilversum - 10054 tegels - tegel per inwoner 110,63 - plek 11
 3. Gooise Meren - 2696 tegels - tegel per inwoner 46,45 - plek 25

Een groene tuin heeft veel voordelen

 • Je tuin ziet er mooi uit. Planten maken de tuin gezellig, en bloemen brengen kleur in je tuin.
 • Het regent vaker heel hard. Met bloemen en planten in je tuin loopt het regenwater beter weg en kan het de grond in zakken. Zo verminder je ook wateroverlast.
 • Je tuin wordt niet zo heet in de zomer. Bloemen en planten houden je tuin koel. En bomen geven schaduw.
 • Dieren vinden voedsel. Vogels en insecten zoals vlinders en bijen halen voedsel uit planten en bloemen. En onder struiken en in heggen kunnen zij schuilen.
 • Kinderen kunnen lekker buiten spelen. Groen nodigt je uit om te bewegen.
 • In een groene tuin kun je ontspannen en beter concentreren. En het vermindert stress. Een groene tuin is dus goed voor je gezondheid.
 • Een groene tuin kan ook met weinig onderhoud. Met borders, vaste planten en struiken, en bodembedekkers heb je een heerlijke groene tuin zonder veel onderhoud.

Geen tuin? Geen probleem

Ook op je balkon of in je straat kun je aan de slag. Tegel eruit, plant erin!

 • Maak je balkon groen met planten en bloemen. Stichting Steenbreek heeft handige tips. Bijvoorbeeld hoe je in elk seizoen een groen balkon kunt hebben. Of hoe je een minituin op je balkon kunt maken.
 • Leg een tuintje aan tussen je huis en de straat: een geveltuintje. Gemeente Hilversum haalt de tegels eruit en maakt de grond voor je in orde. Ook krijg je een waardebon voor gratis biologische en lokale plantjes voor in het geveltuintje. Lees meer op hilversum.nl/geveltuin
 • Je kunt plantjes in de grond rondom bomen (de boomspiegel) planten en deze onderhouden. Dit kun je gezellig samen met je buren doen in je straat. Dan zorgt Gemeente Hilversum voor planten en helpt jullie bij de aanleg. Je kunt ook gereedschap lenen. Lees meer op hilversum.nl 
 • Geen resultaten gevonden

  Je zoekopdracht leverde helaas geen resultaat op. Controleer de spelling of probeer het opnieuw met een andere term.

logo hilversum mediastad, link naar hilversum.nl 

 

 
 
Cookie-instellingen