Voorbereiding Ruitersweg-Zadelstraat

Verstopt tussen flats aan de Ruitersweg en de Zadelstraat, ligt een speelplek. Er staat een glijbaan, duikelrek, tafeltennistafel en drie wipkippen. De grond is bedekt met stenen en een paar rubbertegels. Er staan twee bankjes en één boom. Dat kan anders, en vooral groener. Hoe wilt u het graag zien?

Werkzaamheden in het najaar
Om verschillende redenen lukt het helaas niet om de speelplek voor de zomer van 2024 af te maken. We vinden het belangrijk dat de speelplek in de zomervakantie open is. Daarom hebben we besloten om de werkzaamheden in oktober en november uit te voeren. Dat is ook het beste plantseizoen voor bomen. Omwonenden krijgen een brief hierover. Heeft u vragen? Stuur een mail naar programmagroen@hilversum.nl

 

Definitief ontwerp samen gemaakt

In mei 2023 kon u uw mening geven tijdens een bijeenkomst en via deze website. Met uw wensen en ideeën heeft onze ontwerper een schetsontwerp voor de speelplek gemaakt. Tijdens een bijeenkomst in juli 2023 is dit ontwerp aan bewoners gepresenteerd. Bewoners konden vragen stellen en reageren op het schetsontwerp. Reageren kon ook via deze website.

Met deze reacties is het schetsontwerp op kleine punten nog aangepast tot het definitieve ontwerp. Hieronder vindt u het definitieve ontwerp met uitleg en een aantal 3D-visualisaties. Deze visualisaties geven een idee van hoe de speelplek er over een tijd uit kan zien.

 

 

De speelplek aan de Ruitersweg-Zadelstraat wordt een groene, gezellige plek waar kinderen kunnen spelen en bewoners elkaar kunnen ontmoeten en kunnen ontspannen. Met verschillende speeltoestellen, toegankelijke paden, een ontmoetingsplek en meer groen door bomen en planten. De nieuwe speelplek zorgt voor een prettige sfeer, meer biodiversiteit en een verkoelende omgeving tijdens warme dagen.

Spelen

Op de speelplek komen verschillende mogelijkheden om te spelen. Een speeltoestel met mogelijkheden om te klimmen, een duikelrek en een glijbaan. Leuk voor kleine en grotere kinderen. Daarnaast komt er een mini-nestschommel om gezellig samen te schommelen. Ook komen er stappaaltjes en obstakelbalken. Onder de speelmogelijkheden liggen houtsnippers. Deze blijven goed op hun plek liggen en zijn ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Ontmoeten

Er is ook ruimte voor buurtbewoners om elkaar te ontmoeten en te zitten. Aan de oostkant van de speelplek komt een bank, gemaakt van de straattegels die nu op de speelplek liggen. Dit bankje krijgt twee hoogteniveaus, waardoor kinderen en volwassenen op een fijne hoogte kunnen zitten. Er komt een toegangspad naar de poort van verschillende achtertuinen. Dit pad is gemaakt van halfverharding (een soort grind).

Groen

Vier kleinere bomen zorgen voor schaduw op de speelplek. Zo kunnen kinderen ook op warme dagen op de speelplek spelen en hebben bewoners een plekje om in de schaduw te zitten. Daarnaast bieden bomen ook schuilplek en voedsel voor vogels en insecten. Denk aan een sierkers of een andere boom met bloemen. De bomen worden ongeveer 8 tot 10 meter hoog. Doordat ze iets lager blijven, bedekken ze niet de hele speelplek.

Bij de speeltoestellen komt natuurlijke, wilde beplanting om de speeltuin avontuurlijk te maken. Bijvoorbeeld de plantensoorten lijsterbes, krentenboompje of hazelaarstruiken. Daaronder komen planten die de bodem bedekken. Langs de achtertuinen wordt de beplanting iets lager. Hier komen meer bloeiende planten met heldere kleuren. Vrolijk en aantrekkelijk voor bijvoorbeeld vlinders. Denk aan planten zoals salie, duizendknoop (niet woekerend) of geraniums.

Het belang van groen

Een groene plek in de buurt is niet alleen mooi, maar ook gezond. Het zet kinderen aan tot buitenspelen en volwassenen aan tot een wandeling door de straat of een praatje met buurtgenoten. Natuur in de buurt werkt ontspannend, is goed voor de lichaamsbeweging en je krijgt frisse, schone lucht binnen. Meer groen is ook fijn op warme dagen. Bomen en struiken zorgen dan voor verkoeling en schaduw. Tot slot is meer natuur in de stad goed voor kleine dieren en insecten.

Het groener maken van speel- en ontmoetingsplekken is daarom een belangrijk project binnen het Programma Groen. Lees meer over groen in Hilversum.

logo hilversum mediastad, link naar hilversum.nl 

 

 
 
Cookie-instellingen