Samen voorbereiden

In het midden van de Klavermeent ligt een speelplek. Hier zijn een aantal bomen en struiken te vinden. Verder ligt de speelplek vol met stenen en een paar rubbertegels. Er zijn twee wipkippen, een duikelrek en klimrek. Dat kan een stuk groener en leuker.

Definitief ontwerp samen gemaakt

In mei kon u uw mening geven tijdens een bijeenkomst en via deze website. Met uw wensen en ideeën heeft onze ontwerper een schetsontwerp voor de speelplek gemaakt. Tijdens een bijeenkomst in juli 2023 is dit schetsontwerp aan bewoners gepresenteerd. Bewoners konden vragen stellen en reageren op het schetsontwerp. U kon ook reageren via deze website.

Met deze reacties is het schetsontwerp op kleine punten nog aangepast tot het definitieve ontwerp. Hieronder vindt u het definitieve ontwerp met uitleg.

De speelplek aan de Klavermeent wordt een groene, gezellige en mooie plek voor kinderen en buurtbewoners. Een plek waar kinderen kunnen spelen en bewoners elkaar kunnen ontmoeten en kunnen ontspannen. In elk deel van de speeltuin is wel iets leuks of spannends te vinden, en iets goeds voor de plantjes en diertjes in de buurt.

Spelen

Kinderen uit de buurt wilden graag een schommel, glijbaantje en een speelhuisje. Al deze speeltoestellen hebben een plekje gekregen in het ontwerp. De nieuwe speelplek bestaat uit drie verschillende delen. In elk deel is een leuke speelmogelijkheid voor kinderen te vinden. Vanaf de zitplek kunt u via het kronkelpad naar het deel met hoogteverschillen, die kinderen kunnen overbruggen via stapstenen. Er zijn heuveltjes waar ze vanaf kunnen glijden. Hier heeft ook de schommel een plekje gekregen. Aan het einde van het pad kunnen kinderen op avontuur door de struiken en kunnen zij spelen in het natuurlijke speelhuisje.

Ontmoeten

Bewoners wilden graag een plek om fijn samen te zitten met de buren op de ontmoetingsplek. In het noordelijke deel van de plek komt de ronde zitrand in het groen. Deze is groot genoeg zodat iedereen kan zitten en  bijvoorbeeld een barbecue in het midden past. Met de rug zitten bewoners dan naar de plantjes. In het midden van de speelplek komen boomstamzitjes.

Groen

Bij de zitplek in het noordelijke deel van de speelplek komen plantensoorten zoals Perovskia. Deze bloeien paars. Op deze plantensoorten komen vlinders en bijen af. Dat is goed voor de biodiversiteit. Het midden van de speelplek zal vooral uit gras bestaan met een kruidenmengsel in de wadi's. Een wadi is een verlaging waar regenwater in kan lopen. De soorten in het kruidenmengsel zijn bijvoorbeeld Rode Klaver. Wel zo passend bij de Klavermeent. Aan de zuidkant van de speelplek komen soorten zoals bamboe en siergrassen. Dit zijn soorten die het hele jaar groen of pluimen hebben, zodat bewoners elk deel van het jaar iets te zien hebben.

Het belang van groen

Een groene plek in de buurt is niet alleen mooi, maar ook gezond. Het zet kinderen aan tot buitenspelen en volwassenen aan tot een wandeling door de straat of een praatje met buurtgenoten. Natuur in de buurt werkt ontspannend, is goed voor de lichaamsbeweging en je krijgt frisse, schone lucht binnen. Meer groen is ook fijn op warme dagen. Bomen en struiken zorgen dan voor verkoeling en schaduw. Tot slot is meer natuur in de stad goed voor kleine dieren en insecten.

Het groener maken van speel- en ontmoetingsplekken is daarom een belangrijk project binnen het Programma Groen. Lees meer over groen in Hilversum.

logo hilversum mediastad, link naar hilversum.nl 

 

 
 
Cookie-instellingen